Ангел Лазаров

 

Ангел Лазаров

Снимка: Асен Иринчев, PhotoSynthesis

Основател и Председател на УС на Института по НЛП

Ангел Лазаров е дипломиран в Русия като инженер – механик в Тулския Политехнически Институт. Година по-рано започва да се занимава с международна търговия, внос – износ на стоки между България и Русия. От 1994 ръководи собствена компания за производство и дистрибуция на месни продукти. Търсейки работещи методи, които да му помогнат в работата с хора попада на НЛП (Невролингвистично програмиране). Силно впечатлен от метода започва проучване кое е мястото, където да получи най-добра квалификация. Избира Русия, защото там НЛП от 80-те години навлиза във всички области на живота и бизнеса. Когато се връща в България използва наученото и се посвещава изцяло на НЛП.

 

Техники за справяне с гнева и агресията

Проблемите с агресията се изразяват в две направления – или при агресивно поведение към нас се фрустрираме и не сме в състояние да се защитим адекватно, или по незначителни поводи избухваме, реагираме грубо и агресивно. Възможно е да редуваме и двете.

Агресията е поведение, предизвикано от чувството на гняв. Склонни сме да изпитваме гняв, когато се появи пречка да задоволим свое желание. В съвременните условията на ограничен ресурс това се случва по-често.

От малки ни учат, че да проявяваш гняв е лошо и невъзпитано.

И ние започваме да го потискаме. Но в природата нищо не се губи и ние подсъзнателно пренасочваме гнева – към невинни хора; или към себе си под формата на депресия, психосоматични заболявания, наднормено тегло, автосаботаж.

Само лоша и деструктивна ли е агресията?

Тази емоция е жизнено необходима, но проявена по-различно – нарича се „асертивност“. Тя ни помага да преследваме целите си, да поставяме границите си, казвайки твърдо „Не“ и да отстояваме интересите си.

Емоцията е същата като при гнева, но в тези случаи ние контролираме нейната интензивност и направление (докато при гнева емоцията контролира нас).

Нещо повече –  хора, които са научени винаги да  бъдат „добрички“ не само не проявяват гняв, но и трудно отказват и не успяват да защитят интересите си.

Лекцията включва:

  • Какво представлява емоцията „Агресия“ и какъв е механизмът, който я включва. Какви са физиологичните прояви на агресията. Как изглежда и как се усеща тя. Как да разпознаваме зараждането и у нас самите и у другите.
  • До какво води потиснатият гняв.
  • Как да изразяваме чувствата си, за да освободим напрежението.
  • Техника за освобождаване на натрупан гняв, когато е социално неприемливо да го изразим открито.
  • Защо точно определени хора ни дразнят и как да се справим с това – упражнение.
  • Какви ресурси потискаме в себе си и как да ги освободим – упражнение.
  • Техника за бърза релаксация и успокояване на емоциите.
Share