Калбие Ходжева

Калбие Ходжева

Снимка: Асен Иринчев, PhotoSynthesis

Калбие Ходжева е родител и коуч. Или Търсач, както я нарича дъщеря й. Завършила е програмата на Erikson International „Изкуството и науката в коучинга“ и е асоцииран сертифициран коуч (АСС) към Международната Коучинг Федерация (ICF). Щастлива е да съчетава двете си страсти – родителство и коучинг.
В първите години от възпитанието на детето си е властната, строга, амбициозна и контролираща майка. Докато в един момент осъзнава, че общуването с дъщеря й намалява и се отдалечават една от друга. И така до деня, в който се запитва – Това ли искам от нашите взаимоотношения? Категорично НЕ. Като майка преминава през собствените си предизвикателства, страхове и съмнения и се научава да се доверява, да слуша, вместо да съветва, да задава въпроси, да насърчава и да подкрепя дъщеря си, за да развие пълния си потенциал.
Калбие Ходжева помага на родителите да открият своята рецепта за възпитаване на уверени деца – чрез въпроси, предизвикателства и вдъхновения. Вярва, че щастливите родители могат да отглеждат и възпитават щастливи и уверени деца, така че светът да бъде по-спокойно място, изпълнено с детски смях.
Създател на http://supermama.bg/, както и общност за подкрепа на родители https://www.facebook.com/KalbieSuperMama.

За силата на въпросите

Никой не ни учи как да сме родители. Много от методите, които сме копирали от родителите ни не работят.

В ежедневните си разговори с децата, много често се увличаме да съветваме и да им даваме насоки как да се справят с различни трудности. Уверени сме, че житейският ни опит ни дава право и сила да даваме съвети и готови решения.

Но съветите не работят. И всеки ден не работят все повече и повече. Децата спират да ги чуват и ежедневните разговори стават истинско мъчение. Вместо това, може да заменим готовите отговори със силни въпроси, започваме да чуваме какво мислят и изпитват децата. Силните въпроси са тези, които развиват мисленето, подкрепят детето да взима самостоятелно решения, развиват неговия потенциал. Използвайки силата на въпросите, променяме и резултата от разговорите, които водим с тях.

Силните въпроси позволяват децата:

  • да се научат да мислят
  • да се научат да поемат отговорност
  • да вярват в собствените си сили и възможности
  • да станат по-уверени и готови да посрещат всякакви предизвикателства
  • да възстановят доверието и връзката си с родители

В края на лекцията ще има и практическо преживяване, чрез което гостите сами да направят своите заключения и изводи и как могат да използват силата на въпросите.

 

Share