Екоселище АЗАРЕЯ

Азарея-320

ЕКОСЕЛИЩЕ  „АЗАРЕЯ“ – МЯСТО В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА

 

Нека ви покажа Азарея през моите очи. Само на 7 км от Троян  в сърцето на Троянския балкан, в близост до балнеоложките курорти Шипково и Чифлика се намира екоселище Азарея. Влизам през дървена порта и попадам в друг свят, място на сбъднатите мечти и приказки. Шест кръгли къщи, разположени в кръг с шест спираловидни дървени пътеки, водещи към контурна пирамида в центъра на Азарея. Сядам на пейката под пирамидата и ме завладява спокойствие и тишина. Сега чувствам израза „да се върна отново у дома“ с всичките си сетива. Имам чувството,че мога да седя така с часове, но любопитството надделява и тръгвам на обиколка. Забелязвам, че всяка къща има собствено име, избирам естествено тази с името Любов и влизам  в малката кокетна къщичка. Първото впечатление е че къщата отвътре изглежда много просторна, а дървото дава усещането за уют и топлина. На първия етаж има хол, кухненски бокс, баня. По дървена стълба се качвам на втория етаж, където се озовавам в просторна спалня с два мансардни прозорци, гледащи към звездите. На тавана забелязвам тибетска мандала, даваща различно усещене на помещението. Всичките къщи са ориентирани на юг с поглед към красиво планинско било.

Градината в Азарея е проектирана по всички правила на фън шуй. Казват, че най-важното условие във фън шуй е постигане баланс между петте елемента. Тук явно това условие е изпълнено, защото форми, цветове, растения, всичко е в перфектен баланс. Продължавам разходката си покрай малка зеленчукова градина, от домакините разбирам, че в нея се използват само естествени торове от компостера. Забелязвам беседка в тон с архитектурата на селището, а до нея закътано барбекю. Вниманието ми привлича зелена шатра, която се оказва многофункционалана зала. В нея се играе тенис на маса, провеждат се концерти, театрални постановки, семинари.Над шатрата откривам едно закътано място, което се нарича пейката на влюбените. Пейка,каменна маса, лозница, пазеща сянка и прекрасна гледка към планината, въобще романтика.От мястото на влюбените се вижда цялото селище, като на длан.В южната част има място за рефлексотерапия и люлка-хамак.В екоселището има пречиствателно съоръжение, което пречиства отпадната вода и соларен колектор, захранващ с топла вода къщите. В цялото селище се усеща спокойствие и умиротворение. Балансът и хармонията, които са постигнати чрез цялостния подход- архитектура, материали, градина се предават на посетителите.

От домакините  разбирам, че са проведени редица изследвания даващи отговор на въпроса, как престоят в Азарея се отразява върху физическото и психическо здраве на хората, които го посещават. Всичките проведени изследвания с различни методики потвърждават тезата, че престоят в екоселището се отразява не само благотворно, но има и мощен оздравителен ефект върху хората. Но може би най-силно впечатление остави в мен стих, подарен  от един голям приятел на Азарея, който е идвал десетки пъти тук:

„ Край Бели Осъм, под Амбарица сред гордия Балкан

в селото Горно Трапе до Троян, роди се приказната Азарея

и аз се чувствам, като част от нея”

www.azareiya.com ,  mail:info@azareiya.com, 0888214466